De gevelverlichting

De verlichting van Westpoint is ontworpen door Herman Kuijer (1953)
 

Paul Hefting schrijft in; Herman Kuijer ISBN 90 6020 5421)


Werkwijze: ‘Kleur is niet precies te bepalen of te omschrijven. Het oog krijgt elke dag vele kleuren te zien. Ze worden meteen doorgestuurd naar de hersenen, maar daar lijken ze snel weer in het niets te verdwijnen. Kleur is ongrijpbaar, omdat het verandert zodra het daglicht (of een lichtbron) sterker of zwakker wordt of draait. Kleur is alleen zichtbaar als er licht op schijnt of door reflectie.

Dat verschijnsel maakt Kuijer in zijn werk zichtbaar. Hij ziet de werking van kleur en licht als iets dat ook op andere gebieden van de natuur en het leven voorkomt. Steeds opnieuw en altijd anders.’

De twee initiatiefnemers van Westpoint – Ballast Nedam en ABN Amro – wilden niet alleen een wooncomplex, ze wensten ook een kunstwerk en gaven beeldend kunstenaar Herman Kuijer opdracht extra betekenis aan de toren te geven.

Herman Kuijer zag de raatstructuur van beton en glas als de drager van een enorm schilderij. Hij voorzag de verticale neggen en de horizontale betonelementen van een kleur, voor elk appartement een andere pasteltint. Tussen de betonelementen komt op elke verdieping een gekleurde lichtbron. Met het licht van de bewoners zelf en de natuurlijke lichtelementen van dag en nacht heeft Kuijer er een levend kunstwerk van gemaakt, dat voortdurend van uitstraling verandert.